Érdemes Disney részvénybe fektetni egy kiábrándító 2021-es év után?

Dátum: 2021. december 5. 13:28

Amikor egy vállalatnak nem sikerül jól egy adott év, a részvényeinek ára leesik, mindenki inkább megszabadulna tőlük, de az igazi profi befektetők ekkor kezdenek el odafigyelni. Erről és még sok minden másról is szó lesz az Érthető Pénz December 14-én 19 órakor kezdődő online előadásán.
 
A magyar lakosság mindösszesen 3%-a rendelkezik részvény befektetésekkel. Leginkább azért, mert félnek a részvényektől és nincs egy megingathatatlan, válságálló tudásuk. Legyél Te az a magabiztos 3%, aki képes önállóan és jól dönteni!
 
Az előadásra ingyenes, de regisztrációhoz kötött:
 
Na de akkor vissza a Disney-hez. Az online előadáson is szó lesz róla, de még mielőtt a teljes módszertant megnéznénk, nézzük meg ezt egy konkrét részvényen keresztül és azt, hogy Varga Dani hogyan értékeli a Walt Disney részvényeket a jelenlegi piacon. 
  • A Disney minden bevételi szegmense 2021-ben csökkent a járvány előtti szinthez képest, ezáltal egy minőségi részvény vált alul-értékeltté.
  • A 2022-es kilátások ígéretesnek tűnnek a Disney Parkok újra nyitása, az üdülőhelyek ismételt magas kihasználtsága, a kasszasiker mozifilmek megjelenése és a növekvő streaming előfizetői bázis miatt.
  • A 2022-ben részvény ára a növekvő bevételeknek köszönhetően az elemzők szerint $210-$220 körül alakulhat.

MIÉRT PONT A DISNEY? 

Ebben az elemzésben megmutatom, hogy én hogyan próbálom meghatározni egy részvény (jelen esetben a Disney) teljesítményét a következő időszakban és azt, hogy érdemes-e ebben gondolkodni, mint befektetési célpont. Mekkora hozam várható reálisan és mekkora kockázatot vállal a befektető.
 
Ha az a kérdés merül föl benned, hogy mi alapján választottam ki éppen a Disney részvényt elemzésre, akkor van számodra egy segítségem. A legfontosabb bármilyen részvény választásnál és részvény befektetésnél, hogy minőségi, de olcsó részvényekbe tudjunk fektetni, mert ez adja a biztonság faktorát annak a módszernek, amivel én dolgozom évek óta.
 
A Disney ebből a szempontból mindkét tulajdonsággal rendelkezik. A Walt Disney a 25 legnagyobb amerikai cég egyike, a legnagyobb filmes márkák az ő tulajdonukban vannak (Star Wars, Marvel univerzum, 101 kiskutya stb.) Ezen felül ők az egyik legnagyobb animációs filmkészítő stúdió a világon, de ez még mindig csak egy része az egész vállalatnak.
 
E mellé pedig a 2021-es évük kifejezetten rosszul sikerült, így a részvényeikhez olcsón hozzá lehet jutni, tehát jelenleg alul-értékeltek a piacon.
 
A Walt Disney-nek nem volt egyszerű 2021-es éve. A COVID-19, a bezárt Disney Parkok és Hotelek, a kevés mozifilm komoly hatással volt a cégre, ami megmutatkozott a részvény árban is. Aki idén vásárolt Disney részvényt, az azt tapasztalja a 2021-es év végére, hogy egyáltalán nem tudott hozamot realizálni.
 
A cég nyeresége enyhén csökkent, az új előfizetők száma nem növekszik elég gyorsan a streaming szolgáltatásokban (Disney+), a Netflixhez vagy HBO-hoz képest. A részvény mozgása egész évben jól tükrözte ezeket a fejleményeket
 
Az S&P 500 (500 legnagyobb amerikai cég) 2021-ben közel 25%-os erősödést mutat, míg a Disney nem éri el még a 2021-es januári árát sem.
 
Vajon várhatunk-e változást 2022-ben?Mire számíthatunk Disney részvényesként vagy leendő befektetőként?
 
A jelenleg alulértékelt Disney részvényekben érdemes gondolkodni befektetőként 2022-ben?
 
Az egyik legjobb előrejelző módszer tőzsdén kereskedett cégek esetén, hogy megvizsgáljuk a bevételi szegmenseket. Azaz, hogy miből és honnan érkezik az adott cég bevétele.
 
Ezzel az is kitisztul előttünk, hogy ez a mostani alul-értékelt részvény ár valóban indokolt és inkább tartsuk távol magukat a részvénytől, vagy inkább csak egy rövidtávú túlreagálása a piacnak.
 
Ezt minden hasonló helyzetben érdemes megvizsgálni, hiszen ezzel sokat tudunk segíteni abban, hogy az adott részvénybe érdemes-e befektetnünk és milyen hozamot várhatunk a befektetésünktől.


A DISNEY BEVÉTELI SZEGMENSEI

A Disney sokféle különböző bevételi forrással rendelkezik. Ezeket fogjuk most megnézni.

  • Bevételének mintegy 40%-a az úgynevezett Media Networks-ből származik, amely magában foglalja a kábeltévé szolgáltatását, a különböző Disney-csatornákat és a TV-hirdetéseket. Ez a szegmens a világjárvány kezdete óta lényegesen kevesebb bevételhez jutott a kevesebb TV hirdetés miatt.
  • A Disney bevételének 25%-a Disney Parkokból, Hotelekből és Disney akciófigurák, plüssök stb.-ből származik. Ez magában foglalja a vidámparkokat, a különböző Disney üdülőhelyeket, valamint a vidámparkokon belüli fogyasztásokat és termékek vásárlását. Ennek a szegmensnek a bevételét elég komolyan befolyásolták a különböző lezárások. Ha összehasonlítjuk a Disney Parkok, Hotelek és különböző Disney termékek világjárvány előtti bevételeit a 2021-es szintekkel, akkor közel 40%-os visszaesést láthatunk.
  • Körülbelül 12%-a a bevételnek Stúdió és Szórakozás szegmens. Ez elsősorban a mozibemutatókból és a Disney-filmek, köztük a Star Wars, a Marvel és más nagyobb márkák jogdíjaiból származik. 2021-ben a mozilátogatók száma még mindig messze volt a járvány előtti szinttől, ami a Disney-t éppúgy rosszul érintette, mint a többi nagy filmgyártót.
  • A Közvetlen Vevők és Nemzetközi szegmens alkotja a bevétel többi részét, ez körülbelül 20%. Ebbe beletartozik a Disney összes nemzetközi kábelcsatornája, nemzetközi áruértékesítés stb. Ez a szegmens a streaming szolgáltatásoknak, mint például a Disney+, ESPN+, Hulu stb. is. Ez a szegmens a járvány alatt is komoly profitot termelt, de csak a nemzetközi kábeltévé csatornák és akciófigurák értékesítése miatt. Érdekesség, (és ez befektetői szempontból egy nagyon fontos információ), hogy streaming szolgáltatások egyenlőre veszteségesek a Disneynek. 2021 októberében a Disney+ 118 millió előfizetővel rendelkezett, és összesen a többi hasonló Disney által tulajdonolt platformon 179 millió felhasználójuk volt.



RÉSZVÉNY ÁRFOLYAM 2021-BEN

Amint láthatjuk, a Disney-t még 2021-ben is erősen érintette a világjárvány. Bár 2020-ban majdnem 9 hónapon keresztül zárva voltak a Disney Parkok és mozifilmek sem készültek, mégis a Disney+ elindulása és jó debütálása hajtotta a részvény árát. Ez a lendület már 2021-ben nem volt meg, sőt!
 
 
Erre csak még egy lapáttal rátett a 2021 novemberében közzétett negyedéves jelentés (negyedéves jelentés = minden tőzsdei társaságnak be kell számolni mit is csinált az előző 3 hónapban és mik a tervek a következő időszakra). Ugyanis egy nem túl fényes negyedéves jelentést sikerült közzé tenniük.
 
Ha összehasonlítjuk a Disney 2021-es részvényeit az iparág azonos szereplőivel, jelentős különbséget láthatunk. Az összehasonlításban ETF-ek szerepelnek, melyek röviden egy kosárba gyűjtött sok-sok részvény. (Ha bővebben is kíváncsi vagy mik azok az ETF-ek ajánlom figyelmedbe a Mi az az ETF blogcikket.)
 
Az iShares Evolved US Media and Entertainment ETF szinte az összes amerikai streaming- és kábelszolgáltatót magában foglalja, míg az iShares Global Comm Services ETF a Netflixet, a Comcastot, az AT&T-t (Warner Bros, HBO, CNN, Times magazin) stb. tartalmazza. Mindkét iparági ETF felülmúlta a Disney teljesítményét 2021-ben, nem is kicsit. (Lilával jelölve látod a Disney részvény ár változását százalékban 2021 január 1-e óta.)

2022-ES ÜZLETI KILÁTÁSOK

A Disney még mindig alulteljesíti valódi potenciálját a COVID-19 miatt. Ahogy az oltási arányok nőnek a világon, a turisták és a kiadások visszatérnek a Disney parkokhoz és üdülőhelyekhez. Jelentős volumen van, ahol a bevételi forrásnak ez a része növekedni tud és fog is. Ugyanígy a televíziós reklámok és a különböző Disney-csatornák bevételei is.
 
Úgy gondolom, hogy ezek a bevételi források lassan, de fokozatosan vissza fognak térni 2022-ben, és a nyereséget a lassan, de biztosan a pandémia előtti szintre növelik.
 
A streaming szolgáltatások továbbra is veszteségesek, de a teljes előfizetések száma elérheti a 230-260 milliót 2022 végére. A földrajzi tényezők is segítik a Disney-t, ugyanis a Disney+ továbbra sem érhető el sok országban, (köztük Magyarországon sem) ami 2022-ben azonnali több millió új előfizetőt jelenthet.
 
Ahogy én látom, a Disney alaptevékenysége a parkok iránti erős kereslet, és az üdülőhelyek kihasználtsága nem csak az Egyesült Államokban, hanem szerte a világon is visszatér a normál kerékvágásba, ami hozzájárul a Disney bevételéhez.
 
Az új filmek és olyan nagy márkák, mint a Star Wars és a Marvel univerzum, vonzzák majd a nézőket a mozikba, és a Disney bevételei a járvány előtti szinthez egyre közelebb érnek, ami a részvények árfolyamára is hatással lesz.
 
A streamelési szolgáltatások, amelyek hosszú távon a Disney profitját fogják adni, tovább nőnek, az ebből származó veszteség mérséklődni fog 2022-ben, és talán 2023-ban a Disney+ból származó bevétele már pozitív lesz.


2022-ES TŐZSDEI KILÁTÁSOK

Technikai szempontból a Disney egyértelműen alulteljesített 2021-ben. Nem csak a teljes piac, hanem az iparágra specializálódott ETF-ek szempontjából is. Ha az Érthető Pénz Részvény Kalkulátorán megnézzük, hogy valóban alul-értékelt-e a részvény, a következőt láthatjuk:
Ez az alulteljesítés  és alul-értékeltség sem tarthat örökké, (mint a túlértékeltség és hatalmas profitok sem) és amikor a streaming bevétel elindul, az erősen fogja befolyásolni a részvények árfolyamát pozitív irányba.
 
Technikai szempontból 2022-ben alacsony részvényárfolyamról indulunk, ami még nagyobb esélyt jelent, ha nyereséget szeretnénk elérni. Amint a bevételek lassan, de biztosan visszatérnek a járvány előtti szintre, a részvényárfolyamok mozgása a befektetői bizalmat fogja tükrözi.


ÖSSZEGZÉS

2021 egy kiábrándító év volt Walt Disney számára, beleértve az összes bevételi forrást is, de 2022 jobbnak ígérkezik. A TV bevételek növekedése, a streaming szolgáltatások bővülése és az új mozifilmek és sorozatok gyártása szép profitot tud termelni. A Disney részvényt én jelenleg egy alul-értékelt, de minőségi cégnek tartom, ami 2022-2023-ban, köszönhetően a visszatérő bevételeknek, a részvény árfolyamát is magával tudja húzni.


INGYENES ONLINE ELŐADÁS

A részvény kiválasztásról és még sok minden másról lesz szó a December 14-ei Érthető Pénz online előadáson. Az előadás címe:
 
Hogyan válassz részvényeket a lehető legmagasabb profitért 2022-ben?
 
Amennyiben kíváncsi vagy az előadásra, foglald le a helyed még ma!
 
 
(A blogcikk Dani saját véleményét tükrözi és nem tartalmaz befektetési elemzést vagy ajánlást. Dani rendelkezik Disney részvényekkel. Amennyiben bármilyen részvény befektetést szeretnél eszközölni, mindenképpen konzultálj megfelelő szakemberrel.)
 

Befektetői Klub

Elfelejtett jelszó
Regisztráció

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ajándék
vagyonépítési videó!